Nick Matthews Surveying
projects > oak frames > willowcroft    
Nick Matthews Surveying

Village in Wiltshire

Private House


Background

Our brief was to replace an existing bungalow with an oak framed family home that responded to its expansive south facing views. Our clients requested the drama of a double height living space as well as the intimacy formed by the roof space within the oak framed tresses.

Design

The new house is very carefully positioned on the site to create a new circular arrival courtyard to the front with continuous glazing at the ground floor providing connection to the landscape. A dramatic double height living space leads to the first floor bedrooms.

Technical

Natural materials, natural lighting and natural ventilation are the sustainable themes of this house with a ground source heat pump providing all the heating and hot water. The use of timber for the walls, oak frame and windows, local stone and a sedum roof to the garage, all help to reduce the building's carbon footprint.



Oak Frame by www.carpenteroakandwoodland.com

Designed by George Batterham, Ben Smith
Built by P J Harrington